La infermera convertida en pacient

Els infermers no sempre són els millors pacients, i Fanta, del Camerun, va ser un clar exemple d’això. Durant 10 anys, havia deixat que un tumor benigne creixés en el seu braç dret, fins que va arribar al punt en que necessitava una cirurgia major per extreure el tumor de 4.5 kg.

No és estrany que una infermera en un país de l’Àfrica occidental, estigui preocupada pel greu risc d’infecció o hemorràgia associada a qualsevol cirurgia major. Sense esmentar el cost involucrat que moltes persones no poden pagar. Fanta va assistir a un dels dies de selecció de pacients i va ser triada per a rebre una cirurgia gratuïta a bord del vaixell hospital l’Esperança d’Àfrica.

“Em va sorprendre veure el calmada i tranquil·la que estava”, diu Fanta, “en ser admesa al pavelló, recordo que vaig mirar al meu voltant i vaig poder veure el bonic, net i ben organitzat que estava tot. Les infermeres a bord van ser amables i em van ajudar molt a relaxar-me i vaig saber que podia estar confiada”. Van trigar 3 hores a eliminar el tumor de la mida d’una síndria del braç de Fanta.

Abans de la cirurgia, Fanta se sentia avergonyida d’estar tan espantada pel fet que la operessin per extirpar-li el tumor. “Com podia ajudar els meus pacients”, deia, “si jo mateixa tenia por de sotmetre’m a una cirurgia?” L’equip d’entrenament especialitzat de Naus d’Esperança també ha estat treballant amb el personal dels hospitals locals al Camerun, per millorar les condicions i reduir els riscos a través de l’entrenament de cirurgia segura. D’aquesta manera, els pacients com Fanta no tindran tanta por de rebre una cirurgia tan necessària.