Matar gèrmens per salvar vides

A tot el món, la llista de verificació de la cirurgia segura de l’OMS s’utilitza per salvar vides en prevenir moltes de les complicacions quirúrgiques comuns que poden desenvolupar-se. Les taxes de mortalitat a tot el món es redueixen a aproximadament un 47% i les taxes d’infecció a un 35% mitjançant l’ús de la llista de verificació. La majoria dels hospitals als països en vies de desenvolupament només tenen un equip d’esterilització molt bàsic, de manera que un entrenament correcte també és vital per garantir que els instruments quirúrgics estiguin lliures de gèrmens.

“El curs d’esterilització ha estat de gran ajuda per a mi: he arribat a comprendre que quan es tracta de procediments quirúrgics, necessitem esterilitzar realment tots els instruments i també protegir-nos de la contaminació. Per a mi i per a tot l’hospital, és de vital importància entendre com cuidar l’equip de manera adequada”, diu Comfort, una infermera d’esterilització d’un hospital local al Camerun.

La llista de verificació de cirurgia segura de l’OMS és una altra eina que ajuda als equips quirúrgics de tot el món a reduir les complicacions quirúrgiques. En realitat, és només una llista simple de preguntes que li recorden a cada membre de l’equip quirúrgic quins controls s’han de realitzar. Procediments simples com comptar tot l’equip quirúrgic i els subministraments després de la cirurgia per garantir que no hagi quedat res dins del pacient o verificar que els pacients hagin rebut antibiòtics, poden salvar vides fins i tot als hospitals més avançats del món.

El director de l’hospital de Naus d’Esperança va estar recentment a Madagascar per verificar el funcionament dels hospitals locals; gairebé dos anys després que el vaixell se’n va anar. Per al seu plaer, li van dir que les taxes d’infecció quirúrgica havien disminuït del 28% al 14%, ja que Naus d’Esperança havia capacitat al personal de l’hospital regional per utilitzar la llista de verificació quirúrgica segura de l’OMS. Una reducció del 50% en les infeccions és una gran millora i també és un testimoni de la dedicació del personal mèdic local, que continua posant en pràctica el que han après.