Unes vacances de treball

El 2006, el cirurgià otorinolaringòleg, Mark Shrime, va passar sis mesos a Naus d’Esperança, operant a persones necessitades a l’Àfrica Occidental. Ara treballa a l’Escola de Medicina de Harvard, als Estats Units, com a director de Recerca per al Programa de Cirurgia Global i Canvi Social. Dues vegades a l’any, torna al vaixell hospital l’Esperança d’Àfrica per operar a pacients molt necessitats.

Shrime diu; “Sincerament, són els dos mesos de l’any en què realment em centro. La meva carrera ha estat sobre el lliurament de la cirurgia en els països de baixos ingressos, la majoria d’ells des d’un punt de vista d’investigació i política. Ser aquí, vivint i fent les coses que estic escrivint, parlant i estudiant – realment em recorda per què faig el que faig la resta del temps”.

Shrime també treballa amb un equip especial anomenat “Comissió Lancet sobre Cirurgia Global”, creat per la prestigiosa revista mèdica britànica The Lancet. Cinc mil milions de persones a tot el món no tenen accés a la cirurgia essencial. Hi pot haver una sala d’operacions, però pot ser que no sigui molt segura. Fins i tot si hi ha una sala d’operacions segura, els pacients podrien no poder pagar o arribar a temps.

“Una de les dificultats ‘d’arreglar’ la cirurgia als països en vies de desenvolupament és que no es pot arreglar la cirurgia simplement construint més quiròfans, o simplement entrenant cirurgians. Per arreglar la cirurgia has d’arreglar-ho tot. Has d’arreglar l’electricitat , la succió, l’aigua, l’entrenament, la tecnologia biomèdica i la infraestructura. És una cosa realment difícil de fer. No obstant això, si pots fer tot això, llavors és una bona manera d’escalar i arreglar tot un sistema de salut”, diu Shrime.