La infermera Christina, canviant el món

Christina Van Der Zande d’Holanda sap de primera mà el difícil que és per a les dones africanes viure sense accés a una atenció sanitària adequada.

“Les dones que viuen amb condicions de salut com les fístules solen estar totalment soles, incontinents, fent molt mala olor tot el temps, no se’ls permet ser part de la seva comunitat, i són expulsades de la seva casa pels seus marits. Tenir fills en aquest continent és una prioritat, i si un home no pot aconseguir-los d’una dona, simplement es buscarà a una altra, les dones poden pensar que estan soles i viure una vida de misèria completa “, explica.
Afortunadament, els infermers voluntaris com Christina, estan millorant la salut de les dones a Àfrica, i assegurant-se que continuï millorant molt després que el vaixell s’hagi marxat. Naus d’Esperança no solament dóna cirurgies gratuïtes als necessitats, sinó que també té projectes de capacitació perquè l’assistència sanitària pugui seguir millorant a través de l’educació i l’ocupació del personal local.

“Crec que la combinació de practicar cirurgies i fer capacitacions al mateix temps deixa a Naus d’Esperança a un nivell diferent del d’altres organitzacions. És molt important no solament ajudar a uns quants, sinó deixar un llegat quan marxéssim perquè la gent pugui seguir ajudant als altres. I aquest és el motiu pel qual Naus d’Esperança fa entrenaments als infermers locals”, explica Christina.
Una gran part del treball de Christina, treballant a la sala d’obstetrícia, és la formació dels infermers locals que volen treballar en la salut de la dona després de la partida de Naus d’Esperança. No només els voluntaris entrenen als infermers locals, sinó que Naus d’Esperança també deixa enrere les instal·lacions i eines necessàries perquè més dones siguin ajudades en el futur.

“Perquè un hospital segueixi funcionant, necessites que les teves màquines segueixin funcionant, així que Naus d’Esperança ha estat entrenant a bio-enginyers mèdics perquè puguin mantenir i reparar la maquinària que és necessària per realitzar aquestes cirurgies. Hi ha un equip que va passar per tot el país per ensenyar sobre la llista de revisió mèdica de l’OMS i altres coneixements mèdics essencials.Han donat oxímetres perquè puguin revisar als nounats i ja hem escoltat històries de vides que s’estan salvant. I saber que la salut de la dona seguirà millorant “.