Les medicines més simples salven vides

Sovint a Europa o altres nacions desenvolupades prenem l’ús dels antibiòtics com un hàbit i de vegades fins i tot els maltractem, mentre que moltes persones, als països en vies de desenvolupament, estan sofrint innecessàriament, perquè no tenen accés als antibiòtics adequats per tractar les seves condicions mèdiques. Sense els antibiòtics adequats, els nens com Aissa de set anys tenen poques possibilitats contra malalties com el noma.

Aissa

Quan la petita Aissa va ser descoberta a Camerun per Sarah, assistent mèdic, Aissa pesava només 15 kg i estava clar que el noma li llevaria la vida en poc temps. Sense accés als antibiòtics adequats, 9 de cada 10 persones que contreuen noma a Àfrica Occidental moriran de la malaltia.

El camí de Aissa a la restauració total va requerir bastant temps. Després que els antibiòtics ajudessin a matar al bacteri, els doctors li van llevar la part afectada de la seva galta. Li van posar tubs d’alimentació per ajudar-la a guanyar força i després a un programa d’alimentació de quatre mesos per recuperar el seu pes corporal normal i la seva vitalitat.

Finalment, la doctora Abi Boys, una cirurgiana del Regne Unit que va treballar en dos dels hospitals flotants de Naus d’Esperança, va disposar que Aissa viatgés a Togo on un equip de cirurgians va reconstruir la cara d’Aissa a bord de l’Esperança d’Àfrica.

 

Antibiotic Day
També pots aportar el teu gra de sorra per assegurar-te que aquests medicaments vitals segueixen sent eficaços en informar-te sobre l’ús correcte dels antibiòtics. Fes un cop d’ull a aquests 5 interessants fets sobre els antibiòtics proporcionats per EMed:

1) Els antibiòtics són una part essencial de la medicina moderna i són l’única cura per a nombroses malalties infeccioses
Des del descobriment de la penicil·lina a la dècada de 1940, els científics de molts països han desenvolupat més de 150 antibiòtics diferents per ajudar a detenir la propagació de les infeccions.

2) El pitjor que pots fer és no acabar el tractament complet dels antibiòtics prescrits
Al principi del tractament, els antibiòtics eliminen els bacteris més vulnerables i febles. La terminació prematura d’un tractament d’antibiòtics permetrà que els bacteris més resistents sobrevisquin, es multipliquin i, fins i tot, es tornin immunes al tractament. Encara que et sentis bé, cal acabar el tractament perquè l’antibiòtic pugui completar el seu treball.

3) Com es crea la resistència als antibiòtics
La resistència bacteriana als antibiòtics és produïda pels canvis en l’ADN del bacteri, anomenat “Mutacions”. Si un bacteri amb una mutació sobreviu a l’antibiòtic, pot reproduir milions més amb la mateixa resistència en l’espai d’un dia.

4) La dosi adequada és molt important per a l’eficàcia dels antibiòtics
Si la dosi de l’antibiòtic no és adequada, no serà eficaç per al tractament de la infecció i és probable que els bacteris desenvolupin resistència. Això es deu al fet que els bacteris poden seguir creixent i desenvolupar formes d’interrompre els efectes de l’antibiòtic.

5) Els antibiòtics són salvavides
Els antibiòtics han salvat innombrables vides a tot el món. Quan els antibiòtics es van utilitzar per primera vegada per tractar la infecció bacteriana se’ls va cridar com els millors salvavides de tots els temps. Abans de descobrir la penicil·lina, les infeccions van ser una de les principals causes de mort. Al 1900, les tres principals causes de mort van ser la pneumònia, la tuberculosi i la diarrea/enteritis, que (juntament amb la diftèria) va causar un terç de totes les morts.