Vivint amb una fístula obstètrica

Com a moltes altres a Madagascar, Tsima es va casar a l’edat de 12 anys amb el seu nuvi adolescent en una cerimònia tradicional al seu poble. Al cap d’un any, es va quedar embarassada del seu primer fill. El que hauria d’haver estat un moment d’alegria per a la jove mare, es va convertir en tragèdia quan el seu petit cos no va poder ser capaç de tenir el nen. Les contraccions van assolar el seu cos durant el part i finalment, després d’hores, va donar a llum a un nen mort.

La tragèdia va continuar quan el seu marit immediatament la va abandonar i quan ella va descobrir que quan es posava dempeus, perdia orina i li queia per les cames. Tsima sofria d’una fístula obstètrica; tenia incontinència permanent amb tan sol 13 anys.

VVF_Madagascar_1

La fístula obstètrica és una de les lesions més greus i dramàtiques que poden ocórrer durant el part. És un forat entre el canal del part i la bufeta o recte causat pel treball de part prologat sense tractament. A Madagascar hi ha més de 50.000 dones que tenen fístules, i aquest nombre creix cada any.

Tsima va sofrir durant 7 anys amb aquesta condició tractable. Els seus amics la van rebutjar dient “fas pudor!” i li exigien que es mantingués allunyada. Igual que Tsima, les dones que sofreixen de fístules obstètriques pateixen d’incontinència, sent rebutjades en les seves comunitats, provocant en elles depressió, aïllament social i pobresa profunda.

VVF Madagascar 2

Per sort, Naus d’Esperança està portant esperança per a la dona que sofreix de fístules. Tsima va sentir parlar de les cirurgies gratuïtes que ajudaven a les dones amb la seva condició que Naus d’Esperança ofereix i va viatjar durant diversos dies per buscar una cura per finalment acabar el seu sofriment. A través del Programa de Salut de la Dona, Naus d’Esperança està donant a les dones com Tsima, una segona oportunitat.