La tecnologia fa que els nens caminin

Quan Duba tenia 10 anys, li van posar una injecció en mal estat contra la malària que va donar com resultat els peus equinovars.
I així, dècades més tard, ha passat la major part de la seva vida caminant amb un bastó i lluitant per mantenir-se al dia amb les tasques normals.

ortopedia CAT
Els peus equinovars es produeixen quan els músculs i els lligaments que sostenen el peu es contreuen i això provoca que els ossos del peu es torcin cap a dins. En general, només la part externa del peu toca el terra, per la qual cosa caminar resulta molt difícil. Sol ser un trastorn congènit. La ciència mèdica no sap quina és la causa en la majoria dels casos, però 1 de cada 750 infants (més o menys 1 infant cada tres minuts) neix amb els peus equinovars i el 80% dels casos es troben en països en vies de desenvolupament.

Originalment, els peus equinovars es tractaven amb una cirurgia complicada i molt cara que gairebé sempre donava mals resultats. Tot i que aquesta condició no és dolorosa, desenvolupar l’habilitat per caminar li resulta molt desafiador al nen que la pateix.

Quan el seu nét Alex va néixer amb els peus equinovars, el cor de Duba es va trencar, sabent que hi havia una possibilitat real que hagués de lluitar amb aquesta deformitat durant la resta de la seva vida.

club feet

Duba portava a Alex a cada cita amb un somriure en el seu rostre.
Ella diu que li fa feliç veure que el seu nét rep el tractament mèdic que ella mai va tenir l’oportunitat de rebre.

Afortunadament, gràcies a les noves tecnologies, Naus d’Esperança pot corregir els peus equinovars amb facilitat i amb una taxa d’èxit del 95% utilitzant mètodes no quirúrgics. Aquests mètodes consisteixen a estirar suaument els peus dels nens usant una escaiola que els redrecen a poc a poc.

Un d’aquests mètodes és l’anomenat Mètode Ponseti i ha estat desenvolupat per un metge que va estudiar medicina a Barcelona. El centre de Ponseti serà una instal·lació permanent a Madagascar perquè els professionals usin el mètode del Dr. Ponseti per guarir als pacients, com el petit Alex, durant els pròxims anys.