La cirurgia plàstica també salva vides

Segons l’OMS, s’estima que 265.000 morts cada any són causades per cremades, la gran majoria es produeixen en països d’ingressos baixos i mitjans. A Madagascar el 85% de les persones viuen sense accés a l’electricitat, la qual cosa significa que cuinar amb flama oberta és una forma de vida. Per descomptat, quantes més persones han d’utilitzar focs oberts el risc potencial de lesions o fins i tot la mort s’eleva. La gent, molt sovint els nens, poden sofrir cremades en accidents amb aquests incendis, la qual cosa resulta en la cicatrització una reducció de la mobilitat. Molts casos de cremades greus requereixen trasplantaments de pell per alleujar les contractures per cremades i restaurar el rang de moviment.

Als països desenvolupats, quan pensem en la cirurgia plàstica amb freqüència confonem aquest terme amb el controvertit món de la cirurgia estètica. A pesar que tant la cirurgia plàstica com la cirurgia estètica s’enfoquin a millorar el cos del pacient, les filosofies que guien els resultats són diferents. La cirurgia estètica se centra a millorar l’aparença, mentre que la cirurgia plàstica se centra en la reparació de defectes per reconstruir una aparença i funció normals. La cirurgia plàstica significa una segona oportunitat en la vida per a molts dels pacients de l’Esperança d’Àfrica que està actualment treballant a Madagascar.

santa_plastics_web2

La tecnologia en el camp de la cirurgia plàstica permet a l’equip de cirurgians plàstics de Naus d’Esperanza proporcionar alleujament als pacients amb dolor i desfiguracions. Si recordes la història de Santa, de 3 anys d’edat, és fàcil recordar un exemple de com els cirurgians plàstics li van donar un futur a una nena que es va quedar amb la pell contreta i que impedia la mobilitat del seu coll després de cremar-se amb aigua calenta. Gràcies a una cirurgia gratuïta proporcionada per Naus d’Esperanza, Santa s’ha recuperat i avui fins i tot ha pogut anar a l’escola per primera vegada.

santa_plastics_web3

La seva cirurgia, igual que la de moltes víctimes de cremades que són atesos en l’Esperança d’Àfrica, es va dur a terme sota anestèsia local (de vegades també s’utilitza anestèsia general) en una sala d’operacions a bord del buc. Les cremades greus requereixen trasplantaments de pell per alleujar les contractures per cremades i restaurar el rang de moviment. L’atenció es dóna als pacients abans i després de la cirurgia. Normalment, el pacient s’ingressa diversos dies abans de la cirurgia i roman a bord a la sala d’hospitalització, on les infermeres poden seguir de prop el seu progrés fins que pugui ser transmès a l’atenció ambulatòria.

Igual que totes les cirurgies realitzades per Naus d’Esperanza, el procés és integral i dissenyat per restaurar als pacients, tant mental com físicament. Mentre les infermeres cuidaven de Santa a bord, es van enamorar dels seus dolços modals i dels petons que llançava a l’aire una vegada es va sentir còmoda a bord. Aquest tipus de relacions permet als pacients que han estat exclosos a causa de la seva falta de mobilitat i l’aparença, la reinserció en la societat amb l’amor i el suport del personal voluntari a bord, així com altres pacients que comparteixen les seves condicions.

santa_plastics_web4

Sorprenentment, la sanitat no és una cosa que solament rep el pacient. Igual que la mare de Santa, molts pares que s’han sentit culpables d’un accident del seu fill surten amb un nou sentit d’esperança quan veuen la recuperació del seu fill. Ella recorda “Jo estava trista quan la mirava i la gent al nostre al voltant em va culpar. Deien que era la meva culpa. M’alegra saber que Naus d’Esperanza pot ajudar-la. Dono gràcies a Déu per això!”

Des que va atracar a les costes de Toamasina a la República de Madagascar aquest mes d’agost, l’equip de cirurgians plàstics a bord de l’Esperança d’Àfrica ha realitzat més de 100 cirurgies plàstiques i tenen el desig de seguir proporcionant esperança i sanitat a la població malgaix.