5 passos per empoderar a les dones

Aquest dimarts 8 de març és el Dia Internacional de la Dona, i la gent de tot el món s’està unint per aconseguir la igualtat de gènere i poder ajudar a les dones i a les nenes a aconseguir els seus projectes i els seus somnis. En Naus d’Esperança estem treballant dur per empoderar a les dones!

catalan women empowerment Fankajely on the ward

1) Donant a les dones una segona oportunitat amb el Programa de Salut de la Dona mitjançant la sanitat física

Fankjakely és una jove de 18 anys d’una petita aldea a Madagascar, que va tenir un intens part durant quatre dies. Això li va provocar una fístula vesico-vaginal, una condició causada per una obstrucció durant el part que crea una obertura entre la bufeta i la vagina produint una contínua i incontrolable pèrdua d’orina. Sense diners per pagar-se una cirurgia, Fankjakely es va quedar sense esperança i sense sortir de casa, sent rebutjada per molts en la seva aldea i incapaç de treballar. Després de sofrir durant anys amb aquesta condició, un anunci a la ràdio la va portar a Naus d’Esperança, on va rebre una cirurgia gratuïta per tractar la seva condició.

A Madagascar hi ha més de 50.000 dones que tenen fístules. A través del Programa de Salut de la Dona, Naus d’Esperança li dóna a les dones com Fankjakely una segona oportunitat gràcies a la sanitat física, però el camí a l’empoderament no acaba aquí…

catalan women empowerment emotional

2) Restaurar l’esperança a través de la sanitat emocional

El Programa de Salut de la Dona té un enfocament integral i pretén cobrir tant les necessitats físiques com emocionals per poder empoderar a través de la cirurgia, l’amor i l’acceptació.
Quan Fankjakely va ser al vaixell arrufava el nas tot el temps. “Tots els dies estava trista i preocupada per si anava a morir. Tenia por”, recorda ella.
La cura emocional és gairebé tan important com el tractament físic.
Per això, el personal de Naus d’Esperança no solament proporciona una atenció afectuosa als pacients, sinó que s’esforça a tenir un ambient de comunitat de manera que els pacients puguin renovar el seu propi concepte de comunitat dins la sala d’hospital ple de dones que comparteixen la seva condició.

“Va haver-hi un enorme canvi en la personalitat de Fanjakely. Durant la selecció de pacients estava callada i li espantava estar a la sala. Però després, un cop a la sala, va fer amics”. Va assegurar Stephanie Fidus, líder de l’equip de Salut de la Dona.
Els voluntaris de Naus d’Esperança cuiden les seves pacients durant les 2-3 setmanes que dura el procés de sanitat i les ajuden tant física com mentalment.
El final del procés de restauració de l’esperança de les pacients a les quals la cirurgia els va anar bé és la cerimònia del vestit. Després de ser curada, Fankjakely va rebre roba nova per a la seva nova vida i van celebrar aquell dia amb un canvi d’imatge i una cerimònia de vestit completa amb balls, cançons i històries que van gaudir ella i moltes altres a les quals l’esperança va ser restaurada.

catalan women empowerment volunteering

3) Creixent amb el voluntariat

L’Esperança d’Àfrica, el major buc hospital civil del món, compta amb una tripulació de més de 400 voluntaris. Stephanie Fiduk, és solament una dels molts voluntaris a bord que utilitza els seus estudis de medicina per portar esperança i sanitat a pacients com Fankjakely i a altres centenars de milers que mai van creure que fos possible. Sense voluntaris compromesos moltes dones mai tindrien l’oportunitat de sortir victorioses i prosperar. Així mateix, els voluntaris també reben satisfaccions de formes inimaginables mentre formen part de Naus d’Esperança.

catalan women empowerment transformation

4) Procés de transformació

Naus d’Esperança empodera a dones en zones rurals perquè abracin la possibilitat de transformar-se i reconèixer el seu paper d’innegable importància en la societat.
Més enllà de la restauració física i mental, Naus d’Esperança els ofereix a les dones com Fankjakely l’oportunitat de participar en projectes de desenvolupament comunitaris que ensenyen a les dones sobre salut, agricultura, lideratge, negocis, comerç i molt més.

catalan women empowerment education

5) Educació

Quan Frankjakely estava a l’Esperança d’Àfrica com a pacient, no solament va ser tractada per la seva condició sinó que, a través de l’ajuda de traductors contractats localment, li van ensenyar el que li estava passant, com prevenir-ho i altres tipus d’ensenyaments bàsics sobre salut que l’ajudarien a millorar la seva vida i la d’altres en la seva aldea.
Els estudis demostren que les mares amb educació poden reduir la taxa de mortalitat infantil fins a la meitat. Naus d’Esperança empodera a les dones en països en vies de desenvolupament proveint entrenament a través de programes de formació de cura de la salut, educació i agricultura.