La meitat de les complicacions quirúrgiques són evitables

Segons l’OMS la meitat de les complicacions quirúrgiques són evitables, i estem parlant de tots els països en general, no solament als països en vies de desenvolupament on les coses estan encara pitjor i fins a un pacient de cada deu pot morir per complicacions quirúrgiques.

La solució no és tenir uns equips mèdics nous especialitzats molt cars, sinó fins a cert punt tornar al més bàsic. A través d’un protocol senzill, però amb punts clars que cada membre de l’equip del quiròfan hauria de seguir, es pot evitar gran part dels mals majors que ocorren abans, durant o després d’una cirurgia.

Cinc dades segons l’OMS sobre cirurgia:

1. Fins a un 25% dels pacients quirúrgics hospitalitzats sofreixen complicacions postoperatòries.

2. La taxa bruta de mortalitat registrada després de la cirurgia major és del 0,5–5%.

3. Als països industrialitzats, gairebé la meitat dels esdeveniments adversos en pacients hospitalitzats estan relacionats amb l’atenció quirúrgica.

4. El dany ocasionat per la cirurgia es considera evitable almenys en la meitat dels casos.

5. Els principis reconeguts de seguretat de la cirurgia s’apliquen de forma irregular, fins i tot en els entorns més avançats.

Per tot això, un equip especialitzat del buc hospital Esperanza d’Àfrica està treballant amb els equips quirúrgics locals a Madagascar per ensenyar-los com aplicar bé aquests protocols i fer que la cirurgia als països en vies de desenvolupament també sigui molt més segura.

checklist_esp_web2