Un sol cirurgià per 1.000.000 persones

Dr Randrianirina Andrimpitria (Dr Andry és el seu sobrenom) és l’únic cirurgià ortopèdic (traumatòleg) en una província de Madagascar que compta amb més d’un milió d’habitants. Passa consulta a l’hospital públic de Toamasina, la capital de província amb una població de 250.000 solament a la ciutat. El país sencer amb més de 22 milions d’habitants solament compta amb 8 cirurgians ortopèdics.

web3

Afrontat amb una tasca impossible molta gent es rendiria, però el Dr Andry no i aprofita la visita del buc hospital Esperanza d’Àfrica a la seva ciutat per posar-se al dia amb les últimes novetats en la cirurgia ortopèdica. Durant sis setmanes ha estat anant 2 dies de la setmana a aprendre l’últim de la mà de cirurgians d’al voltant del món.

web1

Un dels cirurgians voluntaris que ha participat al programa és el Dr Frank Haydon que diu, “Dr Andry és molt hàbil, té bona tècnica quirúrgica. De vegades durant l’entrenament havia d’anar-se per atendre a alguna urgència al seu hospital, i dues vegades cada dia abans de venir i després de sortir del vaixell passava per l’hospital per passar ronda visitant als seus pacients”.

Dr Andry també és professor d’anatomia i traumatologia en la facultat de medicina en Toamasina. Ara pot ensenyar les últimes tècniques que ha après en el buc als seus estudiants i esperem que pot entrenar nous cirurgians ortopèdics per ajudar-li amb en el futur.

email2

“La diferència entre l’entrenament que em van donar en altres llocs i el del vaixell és la pràctica”, diu Dr Andry, “En altres llocs l’entrenament ha estat molt teòric, amb poc temps per practicar. Però aquí l’important és la pràctica. L’altre dia vaig aprendre una tècnica que mai havia vist abans. És molt útil, no requereix instrumental especialitzat, és fàcil de fer i té bons resultats. És el que fa aquest entrenament molt diferent. Veiem els resultats directament.”

És un privilegi poder ajudar a cirurgians tan dedicats com el Dr Andry que lluiten en circumstàncies impossibles i sota una pressió tremenda per alleujar el sofriment de pacients sofrint tot tipus de trauma al seu país natal de Madagascar.