Per què la cirurgia?

Fent que la cirurgia essencial sigui més accessible als habitants dels països en vies de desenvolupament no és una tasca petita ni fàcil, però segons un estudi de la prestigiosa revista mèdica Lancet 16,9 milions de morts (el 32,9% de totes la morts al nivell mundial) es podrien evitar amb una cirurgia i la zona geogràfica més necessitada és Àfrica a causa de la falta de recursos. Són 4 vegades més morts que es podria evitar comparat amb les quals salvaríem curant a tots els malalts de SIDA, Malària i Tuberculosi.

L’estudi apunta al fet que cada any es perd per falta de cirurgia essencial 77,2 milions de “anys de vida reduïdes per discapacitat” que intenta mostrar l’impacte de la malaltia no solament en nombre de morts prematures, però suma també la invalidesa temporal o permanent, que afecta la capacitat d’una persona per contribuir a l’economia i al desenvolupament de la seva família, poble i país.

Cirurgians per 100.000 habitants que falten per cobrir necessitats bàsiques

Cirurgians per 100.000 habitants que falten per cobrir necessitats bàsiques

Com la falta d’accés a la cirurgia essencial a nivell mundial afecta sobretot a les famílies de renda mitjana-baixa, és la gent amb menys recursos que són més afectats i produeix encara major sofriment a famílies que ja lluiten per sobreviure enfonsant-los en la pobresa absoluta.

Hem de seguir treballant amb els governs dels països africans per augmentar la seva capacitat quirúrgica perquè falta molt per fer. Per exemple el país africà seleccionat per a un estudi més detallat era Sierra Leone, on es va trobar que només 40% de les cirurgies van ser realitzats per serveis públics, comparat amb un 54% realitzat per les ONG i un 6% per serveis privats.

 

Si t’interessa veure un vídeo curt en anglès produït per la Lancet sobre el tema aquí ho tens: