El Pau Gasol de l’agricultura

Josh jugant a Cornell

Josh Figini jugava a bàsquet en la famosa Universitat de Cornell en l’estat de Nova York (EEUU). Amb els seus 205 cm Josh no arriba a l’altura de Pau Gasol (213 cm), però si és més alt que d’altres grans com Michael Jordan (198 cm). Però fins ara Josh si té el privilegi de ser el tripulant més alt que mai ha col·laborat com a voluntari a bord del buc hospital Esperanza d’Àfrica. Josh va estudiar ciències de la nutrició i quan un amic li va parlar de Naus d’Esperanza ell pensava que el programa on més podria utilitzar les seves habilitats seria el de l’agricultura sostenible.

La primera part del programa està dissenyada per ensenyar als estudiants la importància d’una bona nutrició.

Josh 2

LL’avantatge que té Josh és que ell mateix, amb els seus 205 cm d’altura, és un exemple viu del que pot fer una bona alimentació, i quan parla amb la gent local en la selva africana li fan cas.
Durant el programa d’entrenament que dura 5 mesos els estudiants, a part del tema de la nutrició, aprenen tècniques d’agricultura que cuiden el medi ambient, són sostenibles, aprofiten de materials naturals i renovables i no utilitzen ni pesticides nocius ni adobs químics. També aprenen tècniques com la producció d’una pila d’adobs, la criança d’animals i la aquaponia.

A Madagascar, com en molts dels països on treballa el vaixell, al voltant de 70% de la població es dedica a l’agricultura, i el programa d’agricultura és important per diverses raons:

josh_w3

  • La millorança en producció (fins a 5 vegades la collita dels mètodes tradicionals) els permet vendre l’excés per comprar altres aliments i millorar la dieta de les seves famílies, prevenint així moltes malalties.
  • Els guanys els permeten comprar medicaments o pagar tractaments mèdics bàsics quan qualsevol familiar està malalt.
  • Els guanys també els permeten pagar l’escola dels seus fills i així fins i tot redueixen la mortalitat infantil de la propera generació (s’ha demostrat que quan una mare té almenys 5 anys d’ensenyament es redueix la mortalitat infantil en un 50%).
  • Es cuida millor el medi ambient evitant les grans zones dessolades produïdes pels seus mètodes tradicionals de tala i crema.

josh_w4

A veure si un dia aconseguim convèncer Pau Gasol per llevar-li a Josh el títol del tripulant més alt del vaixell!