Un futur per a nens que moren de gana

En moltes zones d’Àfrica els pares lluiten per posar suficient menjar a la taula perquè els seus nens no morin de gana però no els queda gens per comprar medicines o pagar l’escola, amb la seva falta de recursos una dieta equilibrada és impensable.

La desforestació provocat per les tècniques tradicionals d’agricultura augmenta la desertificació i augmenta la intensitat de moltes de les grans crisis humanitàries a Àfrica. Però, què passaria si poguéssim donar de menjar a la gent i alhora protegir al medi ambient i a més permetre’ls el luxe d’enviar als seus fills a l’escola, comprar medicaments i fins i tot pensar en una dieta més equilibrada?

Sona com alguna cosa miraculós, no? Doncs aquest miracle realment ocorre al programa d’Agricultura Ecològica i Sostenible, dirigit per Eliphaz Essah un ciutadà de Benín, Àfrica Occidental que viu i treballa en el vaixell Esperanza d’Àfrica. Cada any formen a entre 30 i 50 educadors per anar ensenyant nova tècniques d’agricultura a la gent local.

agri_students

El primer obstacle per als educadors és fer entendre a la gent local els beneficis d’una dieta equilibrada i fer-los saber que existeixen tècniques que poden produir has 5 vegades la collita dels seus mètodes tradicionals. El següent és fer-los pensar que amb la sobre producció, poden vendre una part per comprar altres aliments, medicines quan s’emmalalteix la seva família i fins a pagar l’educació dels seus fills.

Després queda la part d’ensenyar-los amb classes pràctiques, com posar en pràctica aquestes noves tècniques d’agricultura, rotant el que planten, utilitzant productes naturals localment disponibles per evitar l’ús de fertilitzants i pesticides artificials, i finalment com crear sistemes de reg que aprofiten cada gota d’aigua.

agri_fieldjpg

El resultat és increïble i tots guanyen. Els agricultors produeixen més collita, utilitzant menys recursos i sense danyar al medi ambient i el millor és que els participants s’emocionen tant, que es converteixen ells mateixos en ambaixadors, anant a ensenyar a tots al seu al voltant una millor manera per proporcionar menjar i donar-li molt més a les seves famílies.