Cap mare hauria de sofrir d’aquesta manera

La medicina moderna permet que el part sigui més segur, però en les nacions que estan en vies de desenvolupament, on sovint no hi ha ajuda disponible de llevadores degudament capacitades, o ginecòlegs que puguin realitzar una cesària quan sigui necessari, el part segueix sent d’alt risc.

vvf1

En un part obstruït el bebè sol ser la primera víctima. Si la mare sobreviu a la terrible experiència ella pot quedar amb una condició devastadora coneguda com la fístula obstètrica (o *FVV). La incontinència resultant condueix sovint a la dona a ser expulsada de la seva pròpia casa i fins a de el seu llogaret, fins i tot a perdre el seu treball (si tingués un) i haver de viure en la selva a la recerca d’aliment i a sobreviure el millor que pugui. La majoria d’aquestes dones ni tan sols saben que existeix una guareix!

10 dades sobre la fístula obstètrica:

1. La fístula obstètrica, que gairebé mai ocorre fora dels països en vies de desenvolupament, és un forat, normalment en la bufeta o en el recte, que permet traspassar orina i/o excrements a la vagina i que produeixi incontinència i altres problemes de salut.

2. Principalment és causada per un part obstruït perllongat que pot fins i tot durar diversos dies, i en general es pot prevenir si la mare rep l’atenció mèdica adequada. El part obstruït provoca una pressió constant del cos del bebè sobre la bufeta o el recte tallant el flux sanguini i produeix una fístula (o forat) entre la vagina i la bufeta o el recte.

3. No només succeeix que la mare ha de plorar la pèrdua del seu bebè, sinó que sovint es converteix en una marginada social pel pudor produït a causa de la seva incontinència. Aquestes dones no solen tenir accés als productes sanitaris perquè l’orina pugui ser absorbida.

4. En les nacions en vies de desenvolupament, la dona sovint és expulsada de la casa pel seu marit i fins i tot de vegades fins i tot del llogaret. Ella en general perd el seu treball, en cas de tenir un, i pot ser que hagi de trobar refugi en la selva i a la recerca d’aliment per si mateixa i fins i tot per a altres nens de poca edat que pot tenir.

5. Un factor que augmenta en gran manera el risc de part obstruït és l’acceptació cultural en molts països en desenvolupament de les nenes que es casen i es queden embarassades en la seva adolescència o fins i tot preadolescència, abans que els seus cossos s’hagin desenvolupat prou per facilitar el part.

6. La incidència als països en desenvolupament podria reduir-se en gran manera si les actituds culturals feia el matrimoni precoç i l’embaràs a curta edat es poguessin canviar a través de programes d’educació i també per la formació de més llevadores en les tècniques apropiades per assistir el part obstruït.

7. El part obstruït és una de les 4 causes més comunes de mortalitat materna que afecta al 5% dels nascuts vius i el 8% de totes les morts maternes (xifres de l’OMS).

8. Cada any més de 50.000 dones desenvolupen una fístula obstètrica.

9. En 1974 el primer centre mundial especialitzat a tractar la fístula obstètrica, l’Hospital de Fístula Addis Abeba, Etiòpia va ser construït per un matrimoni australià de cirurgians, el Dr. Reginald i la Dra. Catherine Hamlin.

10. En 2001 voluntaris de Naus d’Esperança que s’havien entrenat a l’hospital d’Etiòpia van realitzar les primeres cirurgies per reparar la fístula obstètrica a bord del buc hospital Anastasis. Naus d’Esperanza va construir la primera clínica per a la fístula obstètrica d’Àfrica Occidental a Sierra Leone, que va iniciar les seves operacions el 26 d’abril de 2005, amb una subvenció de 180.000 euros de CaixaBank (La Caixa). Naus d’Esperança també està treballant amb el govern de Madagascar i amb altres socis en l’establiment d’una clínica permanent per a la fístula obstètrica en Toamasina, Madagascar.