Nadons sense respiració

A Madagascar, els hospitals no sempre són accessibles a tothom i moltes dones han de donar a llum a casa amb l’ajuda de llevadores. Quan alguna cosa surt malament, les llevadores allà no solen tenir la formació suficient per fer front als problemes que sorgeixen i més encara quan el nadó no respira.

No obstant això, dos cursos que s’han dut a terme a la Esperança d’Àfrica tenen com a objectiu reduir radicalment la taxa de mortalitat en els nadons. El primer, anomenat “SAFE” formació continuada en Obstetrícia i Anestèsia, està dissenyat per ajudar els metges, llevadores i infermers generals que treballen en els hospitals locals.

A Antananarivo, la capital de Madagascar (a 8 hores en cotxe des d’on està atracat el vaixell), es va impartir un curs de tres dies per ajudar al personal dels hospitals locals a perfeccionar les seves habilitats en l’anestèsia, intubació de nadons, i les tècniques per assistir als nadons quan hi ha complicacions en el part.

El problema és que Madagascar és un país tan gran i la població està tan estesa que molts ni tan sols han anat a una ciutat que compti amb un hospital. Així que vam haver de trobar una manera de fer algun tipus de formació en les aldees. Un petit exèrcit (bé, 10 d’ells com a mínim) de voluntaris del Cos de Pau, han estat capacitats per sortir i ensenyar a les llevadores en àrees remotes les tècniques del programa “Ajudant als nadons a respirar”.

Els voluntaris del Cos de Pau, han sortit a les zones remotes de tot Madagascar per ensenyar als infermers locals, llevadores i comares aquestes tècniques de reanimació que es poden practicar fàcilment en àrees remotes utilitzant els materials proporcionats pel programa. Els mateixos voluntaris del Cos de Pau, després supervisen l’ús de les tècniques i preparen informes sobre les taxes de mortalitat abans i després de les tècniques que se’ls va ensenyar al personal mèdic local.