Un dentista per 200.000 persones

La salut oral afecta les persones de forma física i psicològica i influeix en com creixen, gaudeixen de la vida, miren, parlen, masteguen, assaboreixen el menjar i socialitzen, així com als seus sentiments de benestar social.

Les càries greus disminueixen la qualitat de vida de nens i adults. S’ha demostrat que nens de tan sols tres anys amb càries pesen una mitjana d’un quilo menys que els seus companys.

Així que si vius en un país en vies de desenvolupament com Madagascar, on només hi ha un dentista per cada 200.000 persones, què probabilitats creus que tens d’obtenir ajuda? Aquí és on entra la clínica dental de Naus d’Esperança. No hi ha espai al vaixell així que habitualment es busca un edifici local adequat per a ser renovat (un com el de la foto) o fins i tot construir des de zero si fos necessari.

Abans que comencin les obres, s’acorda amb el govern o una altra organització local utilitzaran l’edifici un cop el vaixell marxi, i el treball és dut a terme amb això en ment. Quan l’edifici està en condicions adequades, l’equipament dental es porta des del vaixell i s’instal·la a la clínica pels 14 tripulants i els 10 treballadors locals que formen l’equip dental.

No només es proveeixen tractaments (sent el més comú d’ells l’extracció de dents podrides), sinó que educadors a la sala d’espera també ensenyen als pacients higiene bucal bàsica i regalen pasta dentífrica i raspalls proporcionats pels patrocinadors corporatius.

En un any de mitjana, l’equip dental realitza més de 20.000 tractaments per fins a 10.000 pacients, sovint incloent gairebé 200 pròtesis completes. Encara que no es pot resoldre tot el problema, sens dubte porta molt alleujament necessari a aquells que la vida seria una misèria sense aquest tipus d’ajuda.