Testos, potes de porc i cordons.

En llegir el títol de la pàgina segur que has pensat que ens hem tornat bojos i encara que una mica de bogeria i diversió pugui ajudar-nos a superar el nostre dia a dia, el tema d’aquesta història en realitat és més seriós. Tot es tracta de salvar vides, mitjançant la formació de metges a Madagascar, un dels 20 països més necessitats de l’Àfrica, amb un curs sobre les habilitats quirúrgiques bàsiques.

Bé, fa unes setmanes, algunes taules a la planta “E” de l’Esperança d’Àfrica es van convertir en taules d’operacions improvisades on els cirurgians voluntaris, el Dr. Marc Bullock i el Dr. Jack Broadhurst, tots dos del Regne Unit, van utilitzar alguns materials poc usuals per ensenyar a desenes de metges locals algunes habilitats quirúrgiques molt útils.

A la foto veuràs alguns artefactes estranys fets de testos i pell sintètica lligades amb cordons de sabates que estan dissenyats per reproduir les condicions en què els metges es troben quan operen a un pacient viu i així ajudar els metges a aprendre habilitats importants abans que ho provin en persones reals.

Així que no estàvem bojos, després de tot. Els cordons de les sabates es van usar per ensenyar als metges com lligar els nusos correctes en sutures (tancaments de la pell amb punts), es van utilitzar les potes de porc per ensenyar-los com fer una reparació del tendó i els testos coberts amb pell sintètica per perfeccionar les seves tècniques.

Ens agradaria donar les gràcies a Johnson & Johnson, al Royal College of Surgeons (Regne Unit) i a l’Associació de Cirurgians de Gran Bretanya i Irlanda per col·laborar amb Naus d’Esperança en aquest projecte que ajuda als metges malgaixos a que adquireixin aquestes habilitats importants i així invertir en el sistema sanitari nacional de Madagascar.