Benjamine necessita un miracle.

Quan per primera vegada vam conèixer a Benjamine, vam ser captivats per la seva capacitat de treure un somriure tan sincer malgrat les seves greus lesions per cremades. Aquesta noia de només 13 anys de l’interior del Congo, il·lumina la vida dels altres amb el seu “llenguatge de somriure”.

benjamina en la seleccion de pacientes

Fa sis anys, Benjamine estava jugant amb els seus amics quan van decidir crear una foguera. Un dels nens va ruixar el foc amb gasolina. De sobte, les flames van saltar, encenent el vestit de Benjamine i cremant els seus braços, el seu tors i el seu coll. Al no rebre les cures que la ferida necessitava la seva condició va empitjorar.

Les cicatrius al llarg del coll i el pit de Benjamine es van contraure fins a tal punt que la mandíbula es va enfonsar, causant que la boca li quedés oberta de forma permanent. Els seus dos braços, el seu colze i la seva aixella, es van contraure també. Aquestes ferides van definir i limitar la seva vida. Es va amagar a casa, negant-se a sortir al carrer per por a la burla i la crueltat constant. Mai va anar a l’escola o a comprar al mercat amb la seva mare.

No obstant això, els ulls riallers de Benjamine i el seu ampli somriure són testimonis del seu esperit de supervivència. Un gran percentatge dels nens greument cremats no sobreviuen a les nacions en vies de desenvolupament, on el tractament sol ser inaccessible. “És un miracle que sobrevisqués, de veritat” va comentar el cirurgià voluntari de Naus d’Esperança, el Dr. Venter Tertius.

quirofano

El Dr. Venter i el seu equip van passar gairebé 2 hores i mitja de treball al quiròfan per alliberar la contractura massiva de Benjamine que anava des del avantbraç fins a l’espatlla i la mandíbula, i després cap a l’altra espatlla i fins el canell. Després de la seva extensa cirurgia, vam fer un munt de festes amb ball, vam jugar a fet i amagar i ens vam unim al seu riure brillant durant els seus dies de recuperació.

Finalment, vam fer una festa de comiat a la coberta 7 per a la dolça Benjamine i la seva mare. Estàvem molt tristos perquè s’anés, però ella s’anava amb l’esperança del seu futur. La seva mare Marie Jeanne va dir a la tripulació, “Al vaixell hem donat un gran pas a la vida de la meva filla, la forma en què sosté el cap ara i la forma en què parla i riu!”

benjamine adios

Benjamine ja no es veu minvada per les seves lesions, ara té l’oportunitat d’una vida normal i això és precisament el que fa que tota la nostra feina valgui la pena!