Seriosos problemes d’infecció

Segons l’Organització Mundial de la Salut, al voltant del món la cirurgia sense les mesures de seguretat adequades té una taxa de mortalitat de fins a 10 vegades major que fins i tot la mortalitat materna. Moltes d’aquestes morts ocorren als països en vies de desenvolupament a causa de la falta de formació bàsica en la pràctica de la cirurgia segura.

Si volguessis reduir la taxa d’infecció d’un hospital local en un 50%, com ho faries? Una simple llista per pautar la “Cirurgia Segura” combinada amb l’entrenament per millorar les habilitats comunicatives, ajuda als hospitals locals a fer precisament això. Naus d’Esperanza entrena cirurgians locals, anestesiólogos i infermers quirúrgics per usar aquesta simple llista de verificació eficaç per fer la cirurgia més segura:

1. Confirmar la identitat del pacient i el procediment.
2. Fer una avaluació de riscos per a la intubació del pacient.
3. Fer una avaluació del risc de pèrdua de sang.
4. Utilitzar un pulsioxímetro per mesurar els nivells d’oxigen en el corrent sanguini del pacient.
5. Administrar antibiòtics al moment adequat.
6. Recompte d’esponges i instruments en finalitzar la intervenció.

Segons Michelle White, una anestesióloga voluntària del Regne Unit, que està ajudant a Naus d’Esperança a promoure aquesta llista de verificació a cada país. Aquest simple canvi pot tenir un major impacte en la seguretat del pacient que qualsevol nou medicament o equip.

I és una bona notícia perquè cinc dels sis passos no requereixen un augment dels recursos. Significa, simplement, millorar el treball en equip i la comunicació. “Els metges i infermers que em trobo a Àfrica volen ser capaços d’ajudar-se a si mateixos i ajudar als seus pacients” va dir, “Aquesta llista demostra que poden.”